Czy warto wybrać naczynia marki Galicja?
Decydując się na zakup nowych garnków czy czajników, warto wiedzieć co nieco na temat marki która go sygnuje, ponieważ często to właśnie ona jest gwarantem jakości. Nie inaczej jest w przypadku naczyń marki Galicja, która zajmuje się nimi od 1991 roku i z powodzeniem zdobywa uznanie klientów po dziś dzień. Tak długi czas na rynku poskutkował sporym doświadczeniem, które wykorzystywane jest w celu polepszania jakości.
Zakup garnków
Decydując się na zakup nowych garnków czy czajników, warto wiedzieć co nieco na temat marki która go sygnuje, ponieważ często to właśnie ona jest gwarantem jakości. Nie inaczej jest w przypadku naczyń marki Galicja, która zajmuje się nimi od 1991 roku i z powodzeniem zdobywa uznanie klientów po dziś dzień. Tak długi czas na rynku poskutkował sporym doświadczeniem, które wykorzystywane jest w celu polepszania jakości. Wiele firm stawia na jakość i Galicja nie jest w tej kwestii wyjątkiem, ale tym co odróżnia ją od konkurencji, jest bardzo dobry stosunek jakości do ceny, dzięki czemu możemy wejść w posiadanie doskonale wykonanych naczyń za stosunkowo niską cenę. Firma zajmuje się importem naczyń, lecz w ofercie ma przede wszystkim naczynia krajowe, w tym te z Olkusza, które znane są z najwyższej jakości wykonania. Marka ma bezpośredni wpływ na rozmiar, gramaturę i skład powłok używanych do pokrywania naczyń, a dzięki współpracy z najlepszymi firmami udało się stworzyć garnki i czajniki, które bez problemu sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno pod względem możliwości jak i walorów wizualnych.
Czym się kierować podczas wyboru?
Decydując się na wybór garnków marki Galicja, do wyboru mamy modele, które wykonane są z błyszczącej stali nierdzewnej, będące doskonałym dodatkiem do nowoczesnej kuchni indukcyjnej. Ich wygląd od razu przykuwa wzrok, lecz to nie wygląd jest najważniejszy, a wykonanie i właściwości. Często możemy spotkać w nich dno złożone z kilku warstw, które pasuje do wszystkich rodzajów kuchenek, zarówno gazowych jak i indukcyjnych. Pogrubione dno spełnia także dodatkowe funkcje. Nagrzewa się ono stopniowo, dzięki czemu potrawy nie przypalają się aż tak często jak w przypadku garnków z cienkim dnem, a gdy już się nagrzeją, to temperatura utrzymuje się stosunkowo długo. Dzięki temu garnki doskonale sprawdzą się zarówno do gotowania zup, jak u duszenia i zapiekania w piekarnikach, choć w przypadku piekarników nie powinno się przekraczać temperatury 180 stopni, jeśli wkładamy do nich garnki. Stal nierdzewna ma jeszcze jedną zaletę, a polega ona na tym, że bardzo łatwo się ją myje, dzięki czemu nie będziemy musieli domywać garnków po wyjęciu ze zmywarki. Garnki mogą być także świetnym sposobem na zmianę wystroju w kuchni. Dobrym pomysłem jest powrót do naczyń wzorowanych na dawnym, tradycyjnym wzornictwie. Mowa tu o garnkach emaliowanych, czyli takich jakie używały nasze babcie.
Emalia jest specjalną powłoką powstałą z mieszanki sproszkowanego szkła. Ma ona za zadanie zabezpieczyć stal przed nadmierną temperaturą, a potrawy przed przedostawaniem się niepożądanych substancji chemicznych ze stali, które mogą się wydzielać pod wpływem temperatury i kwasów. Taka sytuacja może nastąpić jedynie jeśli używamy naczyń wykonanych ze stali o wątpliwej jakości, a takiej nie spotkamy w garnkach marki Galicja. Emalia stanowi tu dodatkowe zabezpieczenie oraz bardzo istotny walor wizualny. Dzięki zastosowaniu tej powłoki można umieścić na garnkach wszelakie wzory, które będą bardzo dobrze komponować się z resztą wystroju wnętrza kuchennego. Garnki emaliowane mogą być używane zarówno na kuchenkach gazowych jak i indukcyjnych, dla których będą stanowić bardzo interesujący kontrast. W przypadku przechowywania naczyń pokrytych ta powłoką należy pamiętać, że emalia jest delikatna, więc nie powinno się przechowywać garnków jeden w drugim, ponieważ może ona ulec uszkodzeniu. Jeśli już musimy to robić to oddzielmy garnki za pomocą specjalnych, silikonowych podkładek.
Marka Galicja znana jest także za sprawą czajników, zarówno tych stalowych jak i emaliowanych. Wspomniane wcześniej substancje chemiczne przedostające się ze stali do potraw i wody mają zły wpływ zarówno na zdrowie jak i smak. Gotując wodę w czajnikach marki Galicja możemy mieć pewność, że wraz z herbata czy kawą nie dostarczymy do organizmu żadnej zbędnej chemii, ponieważ czajniki również wykonywane są ze stali najwyższej jakości, niezależnie czy mówimy o modelach pokrytych emalią czy bez niej.
Autor: Naczynia.olkusz.pl